Kongsberg Discovery undersøkte farvannet utenfor Slagentangen

Våren 2021 besluttet Esso Norge AS at raffineriet utenfor Slagentangen i Tønsberg kommune skulle avvikles, men på grunn av eksplosjonsfare har det vært en sikkerhetssone rundt farvannet i lang tid. 

I høst har Tønsberg Blad vært med Kongsberg Discovery for å undersøke området rundt det nedlagte raffineriet. Eksplosjonsfaren er ikke lenger til stede, og det betyr at forskerne nå står fritt til å gjøre nærmere undersøkelser av området i Oslofjorden.

– Det har ikke vært mulig å undersøke dette området før, så vi er naturlig nok spente på hva som befinner seg der. Det er i stor grad et uberørt område, og vi er nysgjerrige på hva vi finner av liv i sjøen, forteller direktør for digital teknologi, Arne Hestnes til lokalavisen.

Sammen med kollega Einar Dogger fikk Kongsberg Discovery samlet inn mye nyttig data med den splitter nye Sounderen som ble brukt. Sounder er et avansert forskningsfartøy som gir god dokumentasjon av hva som finnes i vannet. Sounderen er utstyrt med seks ekkolodd, og kan styres med en PC eller fjernkontroll.

For Kongsberg Discovery var toktet en ypperlig mulighet for å teste den nye Sounderen, før Havforskningsinstituttet tar over innen kort tid. 

Les hele artikkelen i Tønsberg Blad her